Wat vindt Rion Rijker van CIAM?

Rion Rijker, dagvoorzitter van het Customer Identity & Access Management congres 2019, was al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in IT. In de tijd dat Windows opkwam, de floppy’s belangrijk werden en men begon te internetten via de telefoonlijn, merkte Rion dat hij de technische IT kant snel onder de knie kreeg. Hij begon zich verder te verdiepen en startte zijn bachelor Bedrijfskundige informatica. Na zijn bachelor begon hij aan zijn studie rechten met een focus op IT-recht. Dit heeft hem de perfecte combinatie gegeven van juridische kennis en de passie voor IT.

Het juridische aspect is dan ook iets wat voor Rion essentieel is wanneer je spreekt over CIAM. Tegenwoordig is de AVG wetgeving een belangrijk aspect in onze samenleving. Overal dien je in te loggen, en wanneer je dit doet verwacht je dat deze data zorgvuldig wordt gebruikt en bewaard. Door de digitalisering wordt het steeds complexer voor organisaties om deze klantdata goed te beheren. Klanten accepteren daarbij ook steeds minder, data dient goed beveiligd te zijn anders gaat men naar de andere partij. In het verleden werd het nog in zekere maten geaccepteerd wanneer een grotere partij een hacker in hun bestand had, ‘Dit kan altijd gebeuren! Volgende keer beter..’ zeiden veel mensen toen. Anno 2019 is dit niet meer oké. Data mag niet op straat liggen, en dan al helemaal niet onze persoonlijke data.

Toekomst

Volgens Rion, is de AVG wetgeving op het gebied van CIAM best wel beperkt. Bij de AVG wetgeving gaan mensen akkoord dat een organisatie data gebruikt voor bepaalde doeleinden. Echter is het verzamelen van data niet altijd zo transparant voor klanten. Men heeft vaak géén idee wat er allemaal gebeurd omdat er steeds meer mogelijk is op gebied van klantdata. Een gedegen CIAM beleid kan daarbij helpen om een transparantere omgeving te creëren. In de toekomst ziet Rion het voor zich dat er een online paspoort ontstaat. Een paspoort waar werkelijk overal mee kan worden ingelogd. Privacy dient op zijn beurt dan wel gewaarborgd te worden. Daarbij wordt het inloggen voor de klant een stuk gemakkelijker. Rion vermeldt daarbij wel dat het belangrijk is dat klanten vragen en eisen blijven stellen omrent de privacy. CIAM speelt hierbij een belangrijke rol – deze dient te zorgen voor meer veiligheid en meer controle.

Interactieve sessie

Rion Rijker begeleidt de interactieve sessie tijdens het CIAM congres 2019. Samen met verschillende stakeholders, NPO, Randstadgroep Nederland en BDO, gaat hij kijken naar wat er gebeurd op CIAM gebied en wat de toekomst ons gaat brengen. Veel gestelde vragen, die vooraf door de deelnemers zijn ingediend, worden behandeld tijdens deze sessie. Daarnaast is er een mogelijkheid om echt in gesprek te gaan met de experts en medebezoekers.

Bent u klaar om uw vragen te laten beantwoorden? Zorg dat u deze sessie niet mist en meld u nog snel aan voor CIAM 2019 op woensdag 2 oktober.